Лепене на плочки върху плочки: стъпка по стъпка

Лепене на плочки върху плочки: стъпка по стъпка

Ще правите ремонт на банята и сте изправени пред два избора – къртене или лепене на плочки върху плочки. Разбира се вторият е доста по-щадящ както нервите на поръчителите на ремонта, така и психиката на съседите. Редица могат да са причините, които да ви накарат да се въздържите от къртене. Една от най-важните е чисто хигиенна – махането на стария материал прави механично и генерира колосални количества отпадъци и мръсотия. Другата, разбира се е финансовият аспект – махането на старите плочки несъмнено ще оскъпи ремонта. И не на последно място – времето, което ще ви отнеме цялото упражнение сериозно ще удължи ремонта, а съответно и престоя на майстори в дома ви, които допълнително да създават суматоха.

Лепене на плочки върху плочки

За да се избегне къртенето и солидно количество строителен отпадък, лепенето на плочки върху плочки е идеалният и една идея по-икономичен вариант. В следващите редове ще разберете какво трябва да съобразите, ако решите сами да ремонтирате банята си. За целта има няколко необходими стъпки, през които трябва да преминете, за да постигнете бленуваната нова баня. Прочетете до края днешната статия на Касиди Строй, ако искате да разберете кои са те.

Какво трябва да знаем преди да започнем лепенето на плочки върху плочки

Макар да е по-чист вариант от къртенето, поставянето на плочки върху плочки е капризен процес. Трябва да се има предвид, че в този случай не работят стандартните лепила и грундове, които се използват при лепенето на гола стена. Трябва да сте и убедени, че плочките, върху които лепите, са здрави, под тях няма издувания, както и че стените са прави.

Един от сигурните начини за проверка на старите плочки е чрез т.нар. “почукване”. При него плочките, които са залепнали добре, не издават кух звук и не барабанят. Експерти съветват да извършите проверката като почукате всяка плочка с дръжката на отвертка и се вслушате внимателно за звуци, които могат да издадат наличието на дефект. Ако се натъкнете на такива, те трябва да бъдат извадени преди да започне работата по лепенето на плочки върху плочки. На мястото на отстранените може да сложите достатъчно количество лепило, за да заравните повърхността на нивото на останалите плочки.

Набавете си необходимите материали | Лепене на плочки върху плочки

Разбира се, както преди ремонта на всяко едно помещение у дома и тук трябва да се започне с подбора на необходимите строителни материали. В случая това са:

  • Нови плочки
  • Грунд
  • Лепило за плочки
  • Фугираща смес

От всички изброени трябва да съобразите, че за някои от материалите ще са нужни малко по-специални продукти от тези, които се използват в нормални условия. Ето кои са те:

Грунд | Лепене на плочки върху плочки

Ако купувате сами материалите трябва да се консултирате в магазина кой вид грунд е най-добър когато става въпрос за лепене на плочки върху плочки. Това означава той да е подходящ за непопиващи основи. Идеята е след като бъде положен, този вид грунд да създаде здрава контактна повърхност, на която ще се образува силна връзка между лепилото и основата.

Лепило за плочки

Лепилото трябва да осигури гъвкав слой между двете твърди повърхности – старите и новите плочки. За целта трябва да попитате в магазина кой вид точно ще ви препоръчат като уточните, че ще лепите плочки върху плочки. Лепилото трябва да е високоеластично и да осигурява гъвкав слой и добро сцепление между стари и нови плочки. Освен това, то ще предпази от напукване новите плочки в случай, че има размествания в конструкцията на сградата.

Фугираща смес

Фугиращата смес отново трябва да бъде еластична, за да осигури максимална стабилност на новите плочки.

Време е да запретнете ръкави | Лепене на плочки върху плочки

Лепене на плочки върху плочки

Много важен момент преди да започнете същинското лепене на плочки върху плочки е да почистите повърхността, върху която ще работите. Това включва внимателно измиване с обезмаслител или друг препарат, който да отстрани всякакви замърсявания и прах.

Следва грундирането, за което вече се предполага, че имате адекватен спрямо повърхността, върху която ще работите продукт. Много зависи от марката, на която сте се спрели и точните специфики на нейния грунд, но някои не изискват други подготовки, а директно разнасяне. За други обаче повърхността на старите плочки трябва да бъде надраскана, за да се създаде предпоставка за по-добър контакт.

След като грундът е изсъхнал, идва моментът с лепенето. Лепилото се поставя както по цялата повърхност от стари плочки, така и на гърба на всяка нова плочка, която предстои да бъде залепена. Професионалистите съветват да нанасяте лепилото в една посока. Ако сте сигурни, че плочките и основата са добре покрити с лепило, започнете поставянето им върху старите. След като фиксирате плочката, притиснете я в четирите края, за да прилепне добре.

След като залепите новите върху старите плочки, трябва да оставите лепилото да стегне. Добре е да има между 24 и 48 часа време, преди да се заемете с поставянето на фугиращата смес. След като приключите с фугирането, остатъците от лепило по плочките и фугите трябва да се премахнат с влажна кърпа.

Общо взето това са най-важните стъпки, които трябва да следвате, ако искате да усвоите тънкостите на лепенето на плочки върху плочки. Разбира се, ако описаното ви се струва прекалено сложно за изпълнение, винаги може да повикате експерт в областта, който да извърши задачата с максимална бързина и минимален шанс за грешки.

Още по темата:

Лепене на плочки върху фибран – изолация на кухня и баня